Profil: Takumi Minamino

Takumi Minamino skapte store overskrifter da han gikk til Liverpool fra Red Bull Salzburg tidligere i år. Han ble tidlig i karrieren sett på som et av de største talentene i Japan men opplevde til dels motgang både i Japan og i Europa og det er først de siste par årene han virkelig har utviklet seg.  At storspillet hans i Østerrike skulle bli belønnet med en overgang til Liverpool FC var det nok få som hadde trodd men han er en type spiller som bør kunne passe godt inn i Liverpool.

Minamino er først og fremst en teknisk og kreativ spiller som kan bekle de fleste posisjoner offensivt i banen.  Han startet karrieren sin i Cerezo Osaka, som også tidligere har produsert toppspillere i Europa. De tre største profilene utenom Minamino er Shinji Kagawa, Hiroshi Kiyotake og Takashi Inui som alle har hatt svært suksessfulle karrierer både i Europa og på landslaget. Minamino er kanskje mer lik Inui av de tre, med kanskje hakket bedre hurtighet og fysikk.

Tidlig i karrieren spilte han også litt spiss, men det er helst på vingen i en 4-2-3-1 eller 4-3-3 formasjon at Minamino har fått vist sine kvaliteter. Han er både teknisk og veldig driblesterk, men mangler kanskje litt på avslutningsegenskapene. Målene han scorer er veldig ofte pene, og han ble tidlig en publikumsattraksjon både i Cerezo og RB Salzburg.  Han presenterte seg for alvor for første gang i en treningskamp mot Manchester United som 18-åring, hvor han skrudde ballen opp i lengste kryss og ble allerede da linket til mange storklubber rundt om i Europa. Men valget falt på RB Salzburg, som i ettertid må sies å ha vært et klokt valg.

Gode ferdigheter med ball har Minamino alltid hatt, så det er først og fremst på det mentale plan at han har utviklet seg og det at han valgte en klubb hvor han fikk tid og ro til å venne seg til Europa har nok absolutt vært en avgjørende faktor for hans suksess.  Under i tiden i Cerezo ble han sett på som en litt trøblete type og viste dårlige holdninger både på og utenfor banen. Kanskje spesielt etter scoringen hans mot Manchester United, og det er lett å se i ettertid at suksessen gikk litt til hodet på han. Og med det så begynte også prestasjonene hans å svinge og det var tydelig at han ikke trivdes så godt i Cerezo lenger.  Cerezo rykket faktisk ned det siste året Minamino spilte der, til tross for en på papiret imponerende angrepsrekke med Minamino, Diego Forlan, Cacau og Yoichiro Kakitani (tidl. Basel). Så da RB Salzburg kom på banen var valget enkelt, og Minamino forsvant kort tid etter nedrykket var et faktum.

Han har helt klart blitt en mer voksen og komplett spiller i Østerrike, spesielt når det kommer til fysikken. Han har blitt en bedre lagspiller, og selv om han fortsatt kan være i overkant glad i gjøre ting selv og å gå for det spektakulære så utviklet han et veldig fint samspill med de andre offensive spillerne i RB Salzburg. I begynnelsen av karrieren ble han ofte kritisert for å ikke jobbe nok hjemover og det er også en ting han absolutt har blitt bedre på.

Minamino sin landslagskarriere er fortsatt veldig fersk, og til tross for at han allerede har 22 landskamper har de fleste av dem kommet de siste tolv månedene.  Japan gikk gjennom et generasjonsskifte etter VM i 2018, og Minamino er sett på som en av de som vil lede an offensivt for Japan i neste VM i 2022 sammen med Takefusa Kubo (Real Madrid), Shoya Nakajima (Porto) og Ritsu Doan (PSV). Det bør bli et slagkraftig japansk mannskap vi får se i Qatar om to år med andre ord, men hvilken rolle Minamino eventuelt får der er fortsatt usikkert.

Om Minamino klarer å etablere seg i Liverpool vil det ha en enorm effekt på interessen rundt Liverpool i Japan, og japanske fans er i likhet med sør-koreanske veldig lojale mot sine egne spillere. Sist Japan hadde en spiller etablert helt i Europa-toppen var Shinji Kagawa under Dortmund sin siste storhetstid, og Dortmund nøt nok godt økonomisk også av den økte japanske interessen rundt klubben da.  Men med flere og flere japanske spillere i Europa er det ikke slik at Liverpool plutselig fikk titusenvis av nye japanske da de signerte Minamino. Fansen i Asia følger ofte spillere istedenfor klubber, og i motsetning til mange andre japanske profiler i Europa har ikke Minamino hatt noen stor karriere i J.League bak seg og dermed heller ikke en stor gruppe fans som følger han tett.

Reklame

1 kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s